zondag 1 maart 2015

F. Bordewijk, Bint, Utrecht, De Gemeenschap, 1934 (147 blz.)

Recensie

F. Bordewijk was een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie in Nederland. Hij is geboren in 1884 en schreef o.a. romans, gedichten en toneelstukken. Hij was ook advocaat. Hij is vooral bekend van de boeken, Blokken ( 1931), Knorrende Beesten (1933) en Bint (1934).
Gelukkig heet de directeur van het Vechtstede College geen Bint, daar wilde je echt niet bij op school zitten. Als je boek gaat lezen wordt dit wel duidelijk. Bint is niet erg spannend maar je wordt wel meegesleurd in het verhaal. Dit komt omdat ik zelf ook de middelbare school zit en de leraren op de school van Bint te streng zijn. Je wilt dus weten hoe het uiteindelijk gaat aflopen. Omdat het een kort verhaal is ga je er snel door heen, daar houd ik wel van.  
Bint heeft veel korte en bondige zinnen. Deze wijze van schrijven wordt Nieuwe Zakelijkheid genoemd. Dit was een stroming in de literatuur in die periode. Het betekent dat er geen overbodige dingen worden opgeschreven of verteld, hierdoor ontstaat versnelling in dit boek. Deze periode is tussen de 1e en 2e wereldoorlog ontstaan.
Het boek wordt vanuit het perspectief van de leraar de Bree geschreven. Je komt dus alleen achter zijn kant van het verhaal. Het zou meer duidelijkheid geven als je ook de meningen van anderen zou lezen zoals de leerlingen van de verschillende klassen. Vooral omdat Bint de directeur is en alles bepaald in de school is het vreemd dat je niets vanuit zijn perspectief te lezen krijgt.
Op de school van Bint is het zo streng dat het Stalen Tucht wordt genoemd. Leerlingen die niet luisteren worden van school gestuurd en het is zelfs zo erg dat een leerling hierdoor zelfmoord pleegt. Je kunt hieruit afleiden dat het boek over het fascisme gaat dat in die tijd aan het opkomen was in Italiƫ en Duitsland (1934). Fascisme betekent dat 1 persoon alle macht heeft. Waarschijnlijk wilde de schrijver waarschuwen voor het fascisme maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Stijn Groenveld H5B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten